Binalarda ses yalıtımı kaliteli bir yaşam için oldukça önemlidir. Çok katlı apartmanlar, toplu yaşanılan sitelerde bu konu daha önemli hale gelmiştir. Ses yalıtımı iyi yapılmamış binalarda, dışarıdan çok fazla ses içeriye girmektedir. Komşulardan gelen sesler, dışarıdaki arabaların korna sesleri gibi birçok gürültü olmaktadır. Dışarıdan gelen gürültü, evin içerisindeki huzuru ve sakinliği ortadan kaldırmaktadır.
Hatta komşular arasındaki gürültü sebebiyle çok fazla kavgalar meydana gelmektedir. Komşularınız çok fazla gürültü yapmamış olsa bile kötü yapılan bir ses yalıtımı ile bu gürültü oldukça rahatsız edici bir hale gelebilir.
Binalarda ses yalıtımı için kullanılan malzemler sırasıyla;
Ses Yalıtımının Önemi
Günlük hayatın içindeki yoğun iş temposu ve koşuşturmaca sonrasında insanların huzur buldu ve dinlenebildiği tek yer evleri olmuştur. İşten yorgun bir şekilde eve gelen bir kişi uyumak istiyor ya da kafasını dinlemek istiyor.
Böyle bir durumda dışarıdan gelen yoğun gürültü sebebiyle bütün huzur kaçabilir. Bütün günün stresini atmak yerine daha da stres içine girebilir. Hatta öyle ki gürültü sonunda çıkan kavgalarla ev yerine başka bir ortamda da gün tamamlanabilir. Bütün bunların en aza indirilmesi amacı ile binalarda ses yalıtımı son derece önemlidir.
Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Katlar arasındaki ses yalıtımında en önemli etken aradaki betonarme yapının kalınlığıdır. Betonarme yapı ne kadar kalın ise binalardaki ses yalıtımı da o kadar iyi olacaktır. Bunun yanı sıra evlerde çeşitli ses yalıtımı uygulamaları mevcuttur. Dış cephe, iç cephe izolasyonu, tavan yalıtımı, duvar yalıtımı gibi çok çeşitleri vardır.
Dış cephede uygulanacak izolasyon, sert propan ve sertleştirilmiş kauçuk malzemelerinin hazır tabakalar halinde bulunması ile yapılır. Bu hazır tabakalar evin dış cephesine uygulanır.
İç cephe uygulamasında ise, sünger kullanımı yapılır sünger yapıştırıcısı rulo fırça ile tavana ve iç duvarlara uygulanır. Üzerine çelik profil konulur ve 5 santim hava boşluğu bırakılır. Bu uygulamadan sonra çift taraflı alçıpen ile kaplanır.
Yapılan iç ve dış cephe yalıtım uygulaması aynı zamanda dışarıdan gelen soğuk havayı kesmek için de kullanılan bir sistemdir. Hem ses geçirmemesi hem de ısı yönünden tasarruf sağlaması ile gerekli görülen bir uygulamadır.
Bir yanıt yazın